IPCO Plug

  Heat Exchanger plugs webpage (English)


Introductie
IPCO produceert een serie IPCO PLUG afdichtpluggen, welke gebruikt wordt om op een veilige manier buizen in warmtewisselaars af te sluiten. De IPCO pluggen worden ingezet bij lekkage of om preventief buizen af te dichten. Sinds kort is er ook een nieuwe IPX4 Plug met een werkdruk (Ps) van 100 bar en een groter bereik dan de standaard IPCO Plug.

Werking
Bewerk het uiteinde van de buis met de bijgeleverde borstel en controleer de maatvoering met het maatkaliber. Plaats de trekdoorn met juiste maat plug in de trekkop. De trekkop trekt de conische pin door de ring. De ring expandeert in de buis, totdat deze in contact komt met de pijpwand. De pijpbinnendiameter beperkt de expansie van de ring, waardoor de trekkracht op de breekpen groter wordt. Wanneer de juiste installatiekracht is bereikt, breekt de breekpen af. De verbinding tussen het gereedschap en de plug is nu verbroken en de plug is correct geïnstalleerd.

Kenmerken
• Veilige, eenvoudige en snelle installatie.
• Veroorzaakt geen beschadigingen aan aangrenzende buizen en de pijpplaat, dankzij de gecontroleerde installatiekracht.
• Betrouwbaar tijdens de levensduur van de warmtewisselaar onder de meest zware condities.
• Correcte, eenvoudige en duidelijke controle van de maatvoering van de buis, dankzij het meegeleverde maatkaliber.
PED gecertificeerd .
• Maatvoeringen en codes zijn gebaseerd op het metrische stelsel, waardoor er een duidelijke herkenning is voor de gebruikers en er een betere aansluiting is op de aanwezige buismaten.
• Lagere installatiekosten in vergelijking tot gelaste, explosieve of andere mechanische pluggen.
• Onderworpen aan lektesten, blow out testen, deformatietesten en breektesten.

 

Lees meer over de IPX4 Plug
IPCO PLUG
Een IPCO Plug kit bestaat uit 10 pluggen, een borstel en een maatkaliber. Pluggen zijn beschikbaar in de materialen Koolstofstaal (C), Messing (B), Roestvast staal 316L (S) en Monel (M). Alternatieve materialen, zoals RVS 304 (E) en 321(ST) en Titanium (T) zijn op aanvraag verkrijgbaar. Gebruik altijd een vergelijkbaar materiaal als het materiaal van de warmtewisselaarbuis om thermische en/of chemische reacties tussen verschillende materialen te voorkomen!

IPCO PLUG TREKKOP
De IPCO plug trekkop wordt gebruikt voor het installeren van de IPCO plug. Bij het ontwerp is rekening gehouden met een verbeterde veiligheid. De trekkop is namelijk standaard voorzien van een robuuste uitbreekbeveiliging om in het meest extreme geval te voorkomen dat de trekstang uit de trekkop kan raken. Het is mogelijk deze uitbreekbeveiliging te verwijderen bij zeer kleine of beperkte ruimtes. Tevens installeert de IPCO plug trekkop de plug in één keer. Dit bespaart tijd en voorkomt menselijke vergissingen.

TREKDOORN VERLENGING
Voor het installeren van een plug is een complete IPCO plug trekdoorn en desgewenst een trekdoorn verlenging nodig.De trekdoorn verlenging wordt gebruikt indien er waterkasten en/of keerschotten aanwezig zijn en wordt gekoppeld aan de (standaard) complete IPCO plug trekdoorn. De IPCO plug trekdoorn verlenging is optioneel verkrijgbaar in lengtes van 300mm. Op deze manier heeft de gebruiker de mogelijkheid de complete IPCO plug trekdoorn in stappen te verlengen tot de gewenste lengte.

WERKDRUK EN TEMPERATUUR
De maximale werkdruk en temperatuur zijn afhankelijk van de maat en het materiaal van de plug. De IPCO plug is in staat extreem hoge werkdrukken te weerstaan en kan daardoor ingezet worden in alle warmtewisselaars in voorkomende situaties onder de meest zware omstandigheden. Op verzoek kan IPCO aanvullende onderzoeken en testen uitvoeren om te voldoen aan uw specicaties.

BESTELINFORMATIE
Indien u met IPCO contact opneemt, houd dan de volgende gegevens beschikbaar:
1. Maat en wanddikte van de pijp
2. Dikte van de pijpplaat, diameter en steek van de gaten
3. Materiaal van de pijp en de pijpplaat
4. Maximale werkdruk en temperatuur
5. Zijn de pijpen gerold en/of gelast?
6. Is er een waterkast of keerschot aanwezig? Zo ja, ook hiervan de afmetingen
7. Conditie van de pijpen en de leeftijd van de warmtewisselaar

KALIBERSET
Voor het bepalen van de juiste plugmaat wordt een maatkaliber gebruikt. Elke IPCO plug kit bevat standaard een kaliber. Met een complete kaliberset heeft u alle kalibers voor verschillende plugmaten binnen handbereik. Voorafgaand aan het installatieproces kan dan bepaald worden welke plug kit(s) nodig zijn. Dit voorkomt dat er achteraf kits moeten worden geretourneerd of dat er overbodige voorraad ontstaat. Het ingegraveerde maatnummer van het kaliber komt overeen met de maat van de IPCO plug kit.

IPCO PLUG VERWIJDERGEREEDSCHAP
In zeldzame gevallen kan het noodzakelijk zijn om pluggen te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer de pijp onvoldoende is voorbewerkt of is gebarsten/ gescheurd tijdens overmatig (na)rollen. Met het IPCO plug verwijdergereedschap kunnen pluggen gelijkmatig, snel en eenvoudig verwijderd worden. Dit handmatige gereedschap bestaat uit één geheel, wat het gereedschap sterk, robuust en duurzaam maakt.

TESTPISTOLENSET
Met de Testpistolenset is het mogelijk om binnen warmtewisselaars lekkende buizen op te sporen. De lekkende buizen kunnen vervolgens afgedicht worden. Het testen gebeurt veilig, eenvoudig en snel: per minuut kunnen er 3 tot 10 buizen pneumatisch getest worden.

LEVERTERMIJN

Van de standaard maten in standaard materialen zijn er normaal gesproken aanzienlijke hoeveelheden op voorraad en direct leverbaar. Voor de overige maten geldt dat er geen langere wachttijd is dan de werkelijke productietijd, omdat de productie in Nederland plaatsvindt.

IPCO PLUG MAATVOERINGEN
Voor maatvoeringen zie de tabel op pagina 4 van de folder IPCO Pluggen

TRAININGEN
IPCO verzorgt ook trainingen voor het testen van buizen en het installeren van IPCO pluggen.
Na succesvolle afronding van de training ontvangt u een certicaat en een stempel in uw veiligheidspaspoort. Ieder jaar is er een herhalingstraining.